Marabu Nedir? Özellikleri Nelerdir?





Marabu nedir?

Marabu, Afrika’da yaşayan kuş çeşitlerinden biri olan marabu birçok kişi tarafından uğursuzluk getiren kuş olarak nitelendirilmiştir. Marabular toplum tarafından üzerine tartışılan ve eleştirilen bir kuş çeşididir. Bu eleştirilen onların çirkin dış görünüşlerinden kaynaklanmaktadır. Güzel ötüşler ve estetik görünüşlerle tanıdığımız kuşların aksine marubu pembe tüysüz bir başa sahiptir. Ergin marabuların boğaz kısmında kırmızı şişlik bir kese bulunmaktadır. Bu kesenin neden var olduğu biyolojik açıdan anlaşılamamaktadır. Marabuların bir eleştiri konuları da beslenme çeşitleridir. Marabu’lar en iştahlı kuş türlerinden biridir. Hatta iştahları nedeniyle arkadaşlarını öldürüp yedikleri bilinmektedir.

marabu

Tüm bu kötü nitelikleri bir kenara bırakacak olursak marubuların şaşırtıcı güzel özellikleri de bulunmaktadır. İlk olarak marabular dev leylekler olarak Leylek ailesinin en iri kuşlarıdır. Erkeklerin boyu 1.5 metre iken dişileri çok az daha kısa olur. Kiloları genellikle 8 kilodan fazladır. Gaga uzunlukları ise  (30-40) santimetreye kadar uzayabilmektedir. Gagaları en değerli silahlarıdır. Genellikle ölü kuşların etlerini gaga yardımıyla çıkararak hayatta kalmayı başarmışlardır. Diğer bir özelliğine gelecek olursak, halk arasında kuşların pilotu olarak tanımlanmışlardır. 250 santimetreye kadar açılan kanatları ile birlikle havada adeta bir pilot gibi süzülürler. 4000 metre yüksekliğe kadar çıkabildikleri ve kendilerini sıcak hava akımları karşısında eğittikleri bilinmektedir.



Diğer kuş çeşitlerine kıyasla marabular en iyi aile özelliklerine sahip türlerden biridir. Yuva yaratmakla başlayıp çocuklarını en iyi şekil de barındırırlar görevlerini hiçbir zaman ihmal etmezler. 30 metre gibi yüksek kısımlara yuva kurmayı tercih ederler. Marabu’ların yuvalarını yaklaşık 50 yıl süresince görülmektedir. Çiftleşme zamanında diğer kuşların aksine, erkek marabu, kız marabuyu beklemektedir. Dişi marabu erkeği büyülemeye çalışır. Erkek seçiminde oldukça seçici davranırlar. Bebek marabular gelişimlerini 4 ayda tamamlarlar. 4 aylık olan marabu artık yaşamına tek başına devam edebilir. Son olarak sanılanın aksine marabular çevreyi kirletmek yerine çevre temizliğine katkı sağlarlar. Afrika’daki çürüyen leşler marabular sayesinde temizlenmektedir suyu kirleten leşleri de toplamaktadırlar. Tüm bu leşlere rağmen marabuların koktuğu görülmemiştir. Yapılan gözlemler sonucunda marabu ailesinin sayısının git gide arttığı bilinmektedir. Geçmişte kadınların şapka yapımı uğruna feda ettikleri marabu özenle korunmaktadır.

 



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir